Lär dig lösa dina ridproblem! del 1.
Tänkte ge lite tips på hur du löser vanliga ridproblem, kanske du känner igen dig i något av dem!
1. ATT SKAPA EN JÄMN KONTAKT
Övergångar - Gör så många övergångar du kan, överallt på ridbanan. Du ska tillslut kunna använda så små hjälper som möjligt för att hästen ska lyssna.
Sidvärtsrörelser - Både skänkelvikning och öppna är suveränt. En lösgjord häst är alltid lättare. Du behöver inte begära för mycket, kvalitet före kvantitet!
2. AKTIVERA BAKDELEN
Små volter - Tiometersvolt i både trav och skritt. Glöm inte att rida ut på fyrkantsspåret ofta, tråka inte ut hästen. När hästen är mer erfaren kan du även göra det i galopp.
Tempoväxlingar - Rid i arbetstempo i valfri gångart. Skapa mer energi genom att driva med skänkeln utan att öka tempot. Hästen ska sedan gå i mellantempo och du fortsätter driva så att hästen sätter under sig med bakbenen. Efter några steg/språng, räta upp dig och använd sätet föratt få hästen att minska till arbetstempo igen. Använd inte tyglarna till minskning. Använd kroppen.
Ryggning - Med en oerfaren häst rygga endast ett par steg åt gången. Kom alltid fram i trav efteråt.
Direkta övergångar - Prova att göra halt direkt ifrån trav eller om din häst är mer erfaren; galopp till skritt eller galopp till halt.
3. HÄSTEN GÅR BAKOM HAND
Kolla först - Hästen kan ha ett för skarpt bett, eller du kan låsa din hand och vara för stark i din hjälpgivning. Du kan även vara för dominant som ryttare, då går hästen bakom hand för att slippa undan.
Arbete över bommar - Lägg in avsnitt med bommar i varje ridpass. Det ger hästen självfötroende och nosen framåt/nedåt. Att använda sätet och inte hand är viktigt. Gör bomarbetet i både skritt och trav, mycket halvhalter imellanåt.
4. FÖR MYCKET STÖD
Mjuk och följsam - Om du är hård i handen så tar hästen stöd emot det, blir också mer hård i munnen. Åter igen använd sätet.
Böj, böj, böj - Det blir svårare för hästen att bita tag i bettet om du böjer och ställer den ofta. Rid många åttor, serpentiner, små volter och volt tillbaka. Var inte rädd för att släppa stödet i tygeln då och då - det lär hästen att bära sig själv och inte med hjälp av bettet!
5. TRYCKER UT BOGEN
Ytterhjälperna - Om hästen trycker sig utå så kolla så dina ytterhjälper inte är för svaga.
Intressant arbete - Gör mycket omställningar, omböjningar och riktningsförändringar. Om hästen hela tiden måste byta riktning blir det svårt för den att trycka sig åt något håll. Uttråkade hästar gör det även gärna för att smita ifrån arbetet.
Hoppas ni tycker om detta och att det kommer till användning, det kommer en del 2.
